Rehabilitering och nya verktyg mot rakriktning!

Då så, nu har vi kommit igång sakta men säkert vägen tillbaka till ridning :) Jag känner ingen ömhet i ryggen och ingen hälta plus att Penrose är så pigg och glad! Jag försöker intala honom om att vi ska skritta, skritta och åter skritta men han tycker att trava är ju en något trevligare gångart så när han bjuder in till det själv och han lovar att det är jogg på lång tygel som gäller så ja ja då får det väl vara okej då. 
 
För några veckor sen var jag på Sparreholms hästfestival i klassisk dressyr där bland annat bästa Christofer hade träningar för elever plus fler tränare som höll lektioner och föreläsningar, bland annat Christina Drangel. Jag gillade det jag hörde och såg och idag känner jag att jag är så pass trygg i min grundridning i den Akademiska läran att jag kan börja plocka godbitar från andra läror och jag är rätt trygg i var nånstans den pusselbiten passar in för just oss.  
Christina är en fantastisk inspiratör, har ett väldigt lättförståeligt språk och välviljan att hjälpa även mig som inte ens är hennes elev.
 
Vad var det jag frågade henne om och vad är det jag upplever med Penrose?
 
Penrose är vänster född (som jag säger), han är alltså "böjd" åt vänster i sin natur, han har sin vänstra höft lite längre fram än sin högra och efter Christinas träning förstod jag även att hans vänstra bog är den "lilla" bogen. Väldigt intressant när jag satt där och kollade in alla hästar och kunde börja avgöra hästarnas stora och lilla bog och vad den gjorde för just den hästen i dagsläget!
Christinas ord som än klingar i mina öron är: Vad är gynnsam ridning för just din häst? Vad behöver just din häst just nu och inte om ett varv? Vad jag känner idag är inte detsamma som jag kanske känner och behöver hjälpa min häst med imorgon! Var tom i huvudet innan du sätter dig upp och känn in din häst! Vad har din häst för grundtonus, din ridning styrs av den! 
 
Så i alla fall, jag berättade ju även om Penroses ryggömhet och att jag även misstänkt att det kan vara en inflammtion på gång i vänster bakknä och då förklarade hon att det inte är nåt ovanligt alls och gav mig tips för vad jag ska tänka på när jag sitter upp. Anledningen till ev inflammation är att höften är lite förskjuten framåt redan och då kan inte hästen jobba optimalt med sitt bakben varav knäet får ta mer tyngd än det är gjort för...
 
Häromdagen när jag satte mig upp på Penrose och red iväg så kände jag direkt att han flyttar över mig till vänster sida (har han troligtvis gjort ganska ofta, dock utan min vetskap) och ville inte släppa ner mig på höger sida. Jag tog till dom verktyg jag fått av Christina och fångade upp den stora, högra bogen och rätade upp den vänstra höften och efter bara en liten stund känner jag hur jag hamnar i balans rakt över ryggen! Jag låter honom vara men efter en stund igen känner jag att jag är på väg att hamna till vänstra sidan igen och jag gör om arbetet och Penrose rätar upp sig igen. Så häftig känsla!!! 
När vi väl kommer hemåt och ska upp för backen vill han inte utan han vill fortsätta ridturen, vilket jag känner är ett bevis på lyckat arbete tillsammans!! 
 
Så håll tummar och tår för oss nu att vi är på rätt väg och vi kan komma igång med vårt arbete igen och att ridningen är gynnsam för honom, vilket jag visserligen vet i och med ju mer han vilar ju snedare blir han i sin kropp och det var ju efter vilan i vintras som problemen uppstod. 
 
Dags för ett rehabiliteringspass nu :D <3